Wednesday, April 1, 2015

Kolač koji je svi moraju probati!

Sastojci

Tijesto
28 dkg glatkog brašna
15 dkg maslaca
6 dkg šećera
1/2 praška za pecivo
1 velika žlica kiselog vrhnja , korica limuna
5 žlica đema od jagoda za premazati tijesto
Krema od jabuka
6 jabuka
15 dkg šećera
1 žličica cimeta
1 vanilin šećer
1 velika žlica maslaca
u hladno 2 velike žlice ruma
Biskvit
3 jaja
4 dkg šećera
6 dkg glatkog brašna
1 velika žlica ulja
Karamel
15 dkg šećera
2 dl vrhnja za kuhanje
1 velika žlica maslaca
prstohvat soli
Glazura
10 dkg čokolade
8 dkg maslaca
1 velika žlica ulja

Priprema

Prvo naribaj jabuke ,dodaj šećer i  vanilin šećer stavi na otopljeni maslac da se pirja.Pirjaj tako dugo dok tekućina ne ishlapi.Kada je gotovo stavi cimet i ostavi da se ohladi .U hladno dodaj rum.
Tijesto
Prvo utrljaj maslac u brašno,dodaj ostale sastojek i omijesi tijesto ,pa ga stavi na 1/2 h u frižider.
Biskvit
Odvoji žumanjke od bjelanjaka,pa u žumanjke dodaj šećer i miksaj dok ne posvjetli ,a šećer se otopi.Sada dodaj brašno ,ulje i na kraju snijeg.Sve lagano izmješaj .
Karamel
Otopi šećer da bude svjetlo smeđe boje ,makni s vatre i dodaj slatko vrhnje.Sada smanji vatru i miješaj dok se šećer ne otopi .Dodaj sol i kuhaj tako dugo dok ne povučeš kuhačom a ostane trag za njom,Makni s vatre i umiješaj maslac.Ostavi da se ohladi.
Glazura
otopi čokoladu ,maslac i ulje i prelij preko hladnog kolača
Slaganje kolača
U tepsiju prvo stavi prhko tijesto ,pa ga premaži đemom.Gore stavi pirjane jabuke, sada izlij biskvit i stavi sve peći na 180 "C ,ja sam pekla 30 min. to ocijenite po svojoj pećnici.
Prvo nek se dobro ohladi ,onda premazati karamelom i čokoladnom glazurom.

(coolinarika)

No comments:

Post a Comment