Thursday, April 2, 2015

Mekana i Prhka Čokoladna Pita

Sastojci

Prhko tijesto
200 g glatkog brašna
130 g maslaca
1 velika žlica šećera
1 jaje
prstohvat soli
60 ml limunovog soka
korica limuna
2 male žličice praška za pecivo
Čokoladni nadjev
6 jaja
200 g tamne čokolade
175 g maslaca
100 g šećera (ako volite slađe stavite 150-200g)
100 g bijelog brašna
pola čajne žličice esencije vanilije
1 velika žlica ruma
Za ukras
3-4 velike žlice Nutele
50 g mljevenog , proprženog lješnjaka
ili:
150- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
cimet

Priprema

Maslac narežite na komadiće,dodajte brašno s pzp, šećer i jaje te zamijesite mikserom dok ne nastane mrvičasta smjesa. Dodajte sav limunov sok i zatim rukama doradite i zamijesite  jednoliko tijesto, po potrebi dodajte još limunovog soka ako je pretvrdo (ovisi o brašnu).
Tijesto omotajte  plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata .

Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje , te ga skupa s njime prenesite u kalup  za pite promjera 24-26 cm.
Prstima utisnite rub tijesta da tvori lijepu košaricu.Izbockajte košaricu viljuškom , stavite peći na  temp.160 °oko 10 -tak minuta, pazeći da se samo zapeče kora i ostane svijetla.

U međuvremenu pripremite nadjev:
Stavite čokoladu i maslac u vodenu kupelj dok se ne otope i dok smjesa ne postane jednolična.
Maknite s vatre i pustite da se prohladi.
Cijela jaja , šećer , brašno, vanilin ekstrakt i rum pjenasto izmiješajte , te  umiješajte u prethodnu smjesu maslaca i čokolade.

Izlijte nadjev na tijesto i pecite u pećnici oko 20 minuta (ili dok nadjev ne očvrsne na površini a unutra ostane mekši.)
Nemojte prepeći pitu...mora ostati mokra i sočna iznutra!

Prebacite na mrežu da se potpuno ohladi, te tek onda narežite. Servirajte s šlagom i cimetom.
(coolinarika)

No comments:

Post a Comment