Thursday, April 16, 2015

Štrudla sa lješnjacima i grožđicama

Sastojci:

380 g glatkog brašna
1 instant kvasac
50 g šećera
1 vanili šećer
prstohvat soli
1 jaje
2 dcl mlijeka
50 g maslaca
Nadjev:

200 g suhih šljiva / grožđica / brusnica
100 g mljevenih lješnjaka
100 g šećera
100 g zobenih pahuljica
1 žlićica mljevenog cimeta
1 jaje
1 bjeljanjak
75 ml mlijeka
Za premazivanje:
1 žumanjak
1 žlica mlijeka

Priprema:

Maslac otopiti u toplom mlijeku.
Brašno promješati sa kvascem i dodajte mlieko sa maslacem i ostale sastojke. Sve izradite mikserom u glatko tijesto, 2 min.
Odmah odvojite komadić tijesta veličine oraha, razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj poči i izrezujte božićne motive.
Ostatke tijesta umijesite u veliku porciju tijesta pa ostavite na toplom da se diže.
Odmoreno tijesto razvaljajte na otprilike 45x35cm.
Pravokutnik od tijesta premažite nadjevom ostavljajući 1 cm do ruba prazno.  Komadiće suhog  voća ravnomjerno rasporedite po tijestu s nadjevom i namotajte s duže strane u štrucu. Te spojem  prema dolje položite u obliku vijenca na protvan.
Ostavite još 10min da odmara.
Premažite. Ukrasiteizrezanim motivima pa i njih premažite.

Pecite  oko pola sata na sredini zagrijane pećnice na 180°.

Za nadjev šljive narežite na manje komadiće.
Promješajte zajedno sve suhe sastojke za nadjev, dodajte jaje, bjeljanjak, rum ili mlijeko i sve dobro promješajte.
Posluživanje
Ostavite da se vijenac ohladi na rešetki i posipajte šećerom u prahu.

(coolinarika)

No comments:

Post a Comment