Sastojci:
380 g glatkog brašna1 instant kvasac
50 g šećera
1 vanili šećer
prstohvat soli
1 jaje
2 dcl mlijeka
50 g maslaca
Nadjev:
200 g suhih šljiva / grožđica / brusnica
100 g mljevenih lješnjaka
100 g šećera
100 g zobenih pahuljica
1 žlićica mljevenog cimeta
1 jaje
1 bjeljanjak
75 ml mlijeka
Za premazivanje:
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
Priprema:
Maslac otopiti u toplom mlijeku.Brašno promješati sa kvascem i dodajte mlieko sa maslacem i ostale sastojke. Sve izradite mikserom u glatko tijesto, 2 min.
Odmah odvojite komadić tijesta veličine oraha, razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj poči i izrezujte božićne motive.
Ostatke tijesta umijesite u veliku porciju tijesta pa ostavite na toplom da se diže.
Odmoreno tijesto razvaljajte na otprilike 45x35cm.
Pravokutnik od tijesta premažite nadjevom ostavljajući 1 cm do ruba prazno. Komadiće suhog voća ravnomjerno rasporedite po tijestu s nadjevom i namotajte s duže strane u štrucu. Te spojem prema dolje položite u obliku vijenca na protvan.
Ostavite još 10min da odmara.
Premažite. Ukrasiteizrezanim motivima pa i njih premažite.
Pecite oko pola sata na sredini zagrijane pećnice na 180°.
Za nadjev šljive narežite na manje komadiće.
Promješajte zajedno sve suhe sastojke za nadjev, dodajte jaje, bjeljanjak, rum ili mlijeko i sve dobro promješajte.
Posluživanje
Ostavite da se vijenac ohladi na rešetki i posipajte šećerom u prahu.
(coolinarika)
No comments:
Post a Comment